Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Μέρω Κεσεσίογλου




 Η Μέρω Κεσεσίογλου, η γυναίκα που εγκατέστησε την Ελληνική σημαία στα βάθη της Αφρικής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κων/πολη, σπούδασε στην Γενεύη και μετά το πέρας των σπουδών της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα . "Πολίτης του Κόσμου" λοιπόν εξ' ορισμού. Πολύ νωρίς αισθάνθηκε την ίδια κλίση που έκανε τον πατέρα της γνωστό ευεργέτη στην Κων/πολη και τα Ιεροσόλυμα.

Το 1978 σαν εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών, επισκέπτεται την Δυτική Αφρική. Νιώθει να δονείται κυριολεκτικά βλέποντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή και γυρίζει αποφασισμένη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το 1980, επισκέπτεται την Ακτή Ελεφαντοστού με τεράστιες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού, με προορισμό το λεπροκομείο του BINGERVILLE, όπου χρηματοδοτεί το χτίσιμο αίθουσας ψυχαγωγίας και κινηματογράφου του λεπροκομείου και εξοπλίζει πιρόγες με μηχανές για να ψαρεύουν οι λεπροί.

Το 1983, πραγματοποιεί τέσσερις αποστολές στην πόλη TOUBA με φάρμακα, εξοπλίζει το πρώτο οδοντιατρείο και εγκαινιάζει μια πτέρυγα στο τοπικό νοσοκομείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου μέχρι σήμερα κυματίζει εκεί η Ελληνική σημαία.

Το 1985, επισκέπτεται την πόλη GRAND BASSAM με άφθονο φαρμακευτικό υλικό, όπου υιοθετεί το τοπικό ορφανοτροφείο εξοπλίζει τους κοιτώνες, του οποίου καλύπτει έκτοτε όλες τις ανάγκες και κάθε χρόνο φιλοξενεί τους 50 καλύτερους μαθητές στην Ελλάδα, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Το ορφανοτροφείο φέρει το όνομα ΕΛΛΑΣ.

Το 1986, διοργανώνει την πρώτη Ελληνική εβδομάδα στο ABIDJAN.

Το 1987, η Ακτή Ελεφαντοστού, τιμά την δράση της και την διορίζει Πρόξενο της χώρας τους στην Ελλάδα.

Το 1989 την βρίσκει στο KOUASSI DATEKRO, όπου υιοθετεί και εξοπλίζει το τοπικό νοσοκομείο, δωρίζει ένα τρακτέρ, μία αντλία νερού και υλοποιεί το πρώτο αγροτικό πρόγραμμα ανάπτυξης, με την βοήθεια του Ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας, όπου απασχολεί 70 αγρότισσες που κατάφεραν να αυξήσουν το μηνιαίο εισόδημά τους σε 80 Ευρώ.

Το 1991, ο λαός της Ακτής Ελεφαντοστού, εκδηλώνοντας έμπρακτα την λατρεία του, την ανακηρύσσει φύλαρχος της φυλής BINI.Το 1992, επισκέπτεται την πόλη ODIENNE και ιδρύει το πρώτο μαιευτήριο, το εξοπλίζει και ταυτόχρονα, δωρίζει τον εξοπλισμό ενός οδοντιατρείου. Επίσης, υλοποιεί ένα αγροτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με 100 αγρότισσες, με προοπτική την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους.

Το 1994, έτος σταθμός, αρχίζει ένα γιγάντιο έργο ανάπτυξης σε περισσότερες από 70 περιοχές συγχρόνως. Στην προσπάθειά της, βρίσκει ουσιαστικό συμπαραστάτη και βοηθό, το Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας. Για την τελειοποίηση του προγράμματος προσκαλεί αγρότισσες διάφορων περιοχών στην Ελλάδα, για να εκπαιδευτούν στα Κέντρα Γεωργικών Εφαρμογών. Τώρα, το αγροτικό πρόγραμμα απασχολεί 3000 αγρότισσες στους 70 συνεταιρισμούς, με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ .

Το 1996, στην περιοχή DAOUKRO, εξοπλίζει ένα χειρουργείο, ένα μαιευτήριο και ένα οδοντιατρείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία.

Το 1997, είναι επικεφαλής δύο αποστολών με φάρμακα στην περιοχή του KORHOGO. Την ίδια χρονιά, χαρίζει μια κινητή μονάδα χειρουργείου στην εμπόλεμη RWANDA, την οποία συνοδεύει η ίδια.

Το 1998, έβαλε σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα για την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αφρική. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, οργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 1998, μία παράσταση με το Λύκειο Ελληνίδων στο Μέγαρο Μουσικής, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Βιβλιοθήκης στο KOUASSI DATEKRO Την ίδια χρονιά, ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στην πόλη TOUKOUZOU της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου φοιτούν 600 παιδιά, μαθαίνοντας Ελληνικά. Οι καλύτεροι μαθητές, επισκέπτονται την Ελλάδα δωρεάν, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Το 1999, ιδρύει ένα ειδικό νοσοκομείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου νοσηλεύονται 400 παιδιά που πάσχουν από την επάρατη νόσο "Έλκος του Μπουρουλή", ένα είδος μεταλλαγμένης λέπρας που απονεκρώνει το μυϊκό και νευρικό σύστημα και η μόνη αγωγή που μπορεί να προσφερθεί είναι ο ακρωτηριασμός. Την ίδια χρονιά, έχει στεφθεί με επιτυχία ένα καινούργιο πρόγραμμα ιχθυοκαλλιέργειας σε 50 διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Το 2000, ενισχύθηκε η αποθεραπεία 100 λεπρών του λεπροκομείο RAOUL FOLLERO με την προσφορά ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων. Στον τεχνολογικό τομέα, ολοκληρώθηκε ο μηχανογραφικός εξοπλισμός του Πανεπιστημίου του ABIDJAN με την τεχνογνωσία και συνεργασία του ΕΟΜΜΕΧ.

Το 2001, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, υλοποιήθηκε πρόγραμμα εκτροφής κοτόπουλων στις περιοχές που ιδρύθηκαν τα νοσοκομεία με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, με σκοπό να σιτίζονται οι ασθενείς με πρωτεΐνες. Την ίδια χρονιά, ιδρύει εννέα βιοτεχνίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Έτσι, τα φρούτα μεταποιούνται σε χυμούς και οι ντομάτες σε τοματοπολτό. Η δράση της κας Μ. Κεσεσίογλου, έχει επεκταθεί σε 12 χώρες της Αφρικής, όπως : Ακτή Ελεφαντοστού, BENIN, GHANA, BURKINA FASSO, Αίγυπτος, TOGO, Λιβερία, Αιθιοπία, Γουινέα, MALI, CHAD, Νιγηρία, RWANDA, όπου εξοπλίστηκαν διάφορα νοσοκομεία και υλοποιήθηκαν προγράμματα ανάπτυξης.

Το 2002, έθεσε τον θεμέλιο λίθο στο DAD ES SALAAM της Τανζανίας, για ένα ορφανοτροφείο, όπου φιλοξενούνται παιδιά που οι γονείς τους πέθαναν από AIDS και αυτά είναι φορείς. Συνολικά, ίδρυσε 9 νοσοκομεία, 2 ορφανοτροφείο, 3 σχολείο, όλα με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία. Εξόπλισε 30 Κέντρα Υγείας και υλοποίησε 70 προγράμματα ανάπτυξης όπου ιδρύθηκαν 70 συνεταιρισμοί με 3000 γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν να αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα.

Το 2003, αρχίζει το έτος ευαισθητοποίησης του κόσμου για την μάστιγα του αιώνα, το AIDS, όπου διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου όπως το Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Κάιρο, Κων/πόλη, Νέα Υόρκη, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς του ιού HIV AIDS στις χώρες της Αφρικής. Παράλληλα ξεκίνησαν εκπαίδευση 150 νοσηλεύτριες στην Αίγυπτο

Το 2004 ιδρύσαμε ορφανοτροφείο στην Ακτή Ελεφαντοστού με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ –ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ όπου φιλοξενούνται 250 παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν από ΗIV/AIDS και αυτά είναι φορείς.

Το 2005 εξοπλίσαμε νοσοκομείο στο Benesueif της Αιγύπτου για καρκινοπαθείς ασθενείς.

Το 2006 ιδρύσαμε μία γεωργική σχολή στα σύνορα μεταξύ Γκάνας και Ακτής Εέφαντοστού με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ διά 180 μαθητές όπου εκπαιδεύονται στην ιχθυοκαλλιέργεια , υδατοκαλλιέργεια και την γεωργία.
Το 2007 εγκαινιάσαμε δημοτικό σχολείο στην πόλη GUIGLO της Ακτής Ελεφαντοστού όπου έχει ισοπεδωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύσαμε 16 μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

1- Εξοπλίσαμε 6 οδοντιατρεία
2- Ιδρύσαμε ένα μαιευτήριο στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου τα πρώτα παιδιά ονομάστηκαν Ερμής και Αθηνά.
3- Ιδρύσαμε 60 συνεταιρισμού όπου εργάζονται 3000 γυναίκες
4- Εξοπλίσαμε κέντρο υγείας στην πόλη ΒΙΝGOL στην τουρκία όπου είχε καταστραφεί από τους σεισμούς
5- Νοσηλεύσαμε παιδιά από την Σμύρνη της Τουρκίας που είχαν μολυνθεί από HIV/AIDS από το αίμα που είχαν μεταγγισθεί.

Συνολικά ιδρύσαμε 9 νοσοκομεία, 2 ορφανοτροφεία, ένα μαιευτήριο , 3 σχολεία, μία γεωργική σχολή, 16 μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και 9 ορνιθοτροφεία.

Επίσης 60 προγράμματα εκπαίδευσης.

Ένα έργο, που άρχισε το 1980 και συνεχίζεται με πυξίδα

"Η φιλανθρωπία δεν έχει σύνορα, διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του". 

"Θα συνεχίσω την δράση μου έως τον θάνατο"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη

Η ζωή της θα μπορούσε να υποστηρίξει ταινία μεγάλου μήκους που να διαθέτει τα πάντα για να γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Το γονίδιο της προσφοράς μοιάζει να είναι κληρονομικό καθώς ο πατέρας της, Λουκάς Κεσεσίογλου είναι γνωστός ευεργέτης στην Πόλη και τα Ιεροσόλυμα.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ
1. Βλέπει μια γυναίκα να γεννάει το μωρό της, μέσα σε αγρούς στην Αφρική. Το φίδι που παραμόνευε καταβρόχθισε το μωρό ακαριαία ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ!
2. Προσπαθώντας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε λεπρούς οι πιρόγες εξαιτίας θεομηνίας αναποδογύρισαν στο ποτάμι. Οι ιθαγενείς βοήθησαν να βγουν στην ακτή, αλλά εκεί τους επιτέθηκαν κροκόδειλοι.
3. Νόσησε από μολυσματικές ασθένειες
4. Πιάστηκε όμηρος ανταρτών, με στόχο να πάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Από το 1978 επισκέπτεται την Αφρική ως εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών.

Δημιούργησε 9 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, 50 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2 ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ, εκ των οποίων ένα για παιδιά που οι γονείς πέθαναν από aids και τα ίδια είναι φορείς, ένα μαιευτήριο όπου τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν ονομάστηκαν Αθηνά και Ερμής, τέσσερα σχολεία σε ένα εκ των οποίων φοιτούν χίλια παιδιά, μια γεωργική σχολή.

Για τις γυναίκες το 1994 ξεκινάει ένα γιγαντιαίο έργο ανάπτυξης σε περισσότερες από 70 χώρες της Αφρικής. Τρεις χιλιάδες γυναίκες συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίες εκπαιδεύονται από γεωπόνους και αυξάνουν το εισόδημά τους.

<<Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ>> η Μέρω Κεσεσίογλου (Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελληνική δράση για την Αφρική) έχει κατορθώσει να ΚΥΜΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ σε όλα τα κέντρα παροχής βοήθειας που έχει ιδρύσει με κορυφαίο έργο το σχολείο στο Μάλι με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Ξεκίνησε να προσφέρει ως εθελόντρια, όταν η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών έψαχνε για εθελοντές οι οποίοι θα ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα κέντρο λεπρών στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής στην πόλη Bangui. Εκείνη την εποχή σπούδαζε κοινωνιολογία στην Γενεύη.

Ερώτηση: Κυρία Κεσεσίογλου, γιατί ένα κορίτσι εύπορης οικογένειας, με σπουδές εξαιρετικές και καλομεγαλωμένο όπως εσείς να παθιαστεί σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό, με μια προσπάθεια που αν και τεράστια, μοιάζει <κουκίδα στον ωκεανό> του τεράστιου προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί εκεί.
Είναι όλα θέμα παιδείας. Έχω γαλουχηθεί από μικρή ηλικία στο πνεύμα της φιλανθρωπίας από την οικογένεια μου. Η δράση μου είναι πράγματι σταγόνα στον ωκεανό αλλά έστω και με μία σταγόνα μπορεί να σωθεί ένας άνθρωπος.
Ερώτηση: Ξέρετε ότι ο πολύς κόσμος όταν ακούνε την λέξη <φιλάνθρωπος> γίνονται καχύποπτοι καθώς νομίζουν ότι το κίνητρο σε μεγάλο βαθμό είναι η προσωπική προβολή. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη….
Συμμερίζομαι αυτή την άποψη αλλά αυτό συμβαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης από τις κυρίες των μεγάλων επιχειρηματιών .Αλλά οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζομαι κάνουν πραγματική φιλανθρωπία πηγαίνοντας επί τόπου να λύσουν τα προβλήματα των ανύμπορων ανθρώπων.
Ερώτηση: Με δεδομένη την αφοσίωσή σας σε αυτό το έργο, τι χάσατε ως άνθρωπος και γυναίκα, τι κερδίσατε …
Με την αφοσίωση μου σ’αυτό το έργο δεν έχασα αλλά κέρδισα πολλά. Προσγειώθηκα σαν άνθρωπος φιλοσόφησα την ζωή που είναι μάταιη και κυρίως εισέπρξα πολύ μα πάρα πολύ αγάπη.
Ερώτηση: Όταν συναντάτε ανθρώπους στην χώρα μας, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης νοιώθουν και κατάθλιψη και απόγνωση και ανασφάλεια….Οι περισσότεροι τον τελευταίο χρόνο που βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται ζούνε με ψυχοφάρμακα. Τι έχετε να τους πείτε καθώς εσείς έχετε αντιμετωπίσει την απόλυτη εξαθλίωση στις περιοχές που δραστηριοποιείστε;
Πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε ανθρωπιστικά έργα και να δουν που υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα.Η τρώνε φύλλα από δέντρα μ’αυτά που τρέφονται οι καμήλες.
Και να φιλοσοφήσουν. Διότι τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται .Τίποτα δεν μας ανήκει από την ύλη.
Ερώτηση: Πείτε μου την σχέση ευτυχίας και υλικών αγαθών;
Τα υλικά αγαθά φθείρουν την ψυχή .Ενώ η προσφορά γεμίζει την ψυχή με ευτυχία.
Ερώτηση: Τι είναι η Αφρική για σας;
Η Αφρική για μένα είναι η Ιθάκη μου. Μία Ήπειρος μόνο με προβλήματα αλλά οι άνθρωποι γελούν χορεύουν και είναι ευτυχισμένοι

Ερώτηση: Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η φιλανθρωπία είναι ασχολία για εκείνους που είναι πλούσιοι ή αργόσχολοι.
Η φιλανθρωπία στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πράγματι για ανθρώπους που ψάχνουν να πνίξουν την ανία τους και να δείξουν τα πλούτη τους
Ερώτηση: Πως διαχειριστήκατε τον φόβο και σε ποια περιπέτειά σας τρομάξατε πραγματικά.
Στην δράση μου των 20 ετών δεν φοβήθηκα ποτέ. Διότι πεπρωμένο φυγείν αδύνατον..Και κυρίως δεν φοβάμαι τον θάνατο. Πιστεύω ότι υπάρχει μία δύναμη που προστατεύει ανθρώπους που νοιάζονται για τους άλλους. Πρέπει να ζούμε για τους άλλους. Και τα δικά μας προβλήματα λύνονται μόνα τους ως διά μαγείας.
Κινδύνεψα πολλές φορές από αντάρτες και μάλιστα με κράτησαν όμηρο για 10 μέρες αλλά δεν φοβήθηκα .Αποτέλεσμα να γίνω φίλη με τους αντάρτες και να με προστατεύουν συνεχώς.

Ερώτηση: Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;
Θα συνεχίσω την δράση μου έως τον θάνατο

Ερώτηση: Πιο είναι το άμεσο σχέδιο σας;
Τα σχέδια μου είναι να κτίσω όσο και περισσότερα σχολεία .Διότι όλα ξεκινούν από την παιδεία.Κυρίως η εκπαιδευση των κοριτσιών είναι η πιο σημαντική.
Διότι εκπαιδεύοντας ένα κορίτσι εκπαιδεύουμε ένα Έθνος εκπαιδεύοντας ένα αγόρι εκπαιδεύουμε μία μονάδα
Κυρία Κεσεσίογλου σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στο mylady.

Και εγώ εσάς!

http://actionafrica.gr/whoiswho_gr.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου